Pasen in Coronatijd

3 april 2021
door Hannie Zweverink

Het paasweekeinde is traditioneel het weekeinde waar onder een eerste lentezonnetje veel wedstrijden worden afgewerkt, vaak met een dubbel programma en een enkel jeugdtoernooi.

Vorig jaar dachten wij nog, dit is eenmalig en in 2021 kunnen de teams weer een paasontbijtje met eieren in het clubhuis nuttigen. Hoe anders is de werkelijkheid op dit moment. Alle competities zijn gestopt en heel misschien komt er nog regio toernooi, hetzij door de KNVB georganiseerd of alleen in de gemeente Bronckhorst.


Geen vrimibo in deze tijd, toch de week maar eens nagelopen. Het stof van de verkiezingen was net opgetrokken niet wetende dat ons nog een orkaan stond te wachten. Overladen met allerlei analyses van zelf benoemde deskundigen bij Jinek/Beau en Op 1. In mijn optiek een Amsterdamse dan wel Haagse bubbel, de rest van Nederland doet er niet toe.


De 2e kamer bestaat uit bijna zeventig mensen uit de Randstad. Drenthe en Zeeland leveren elk maar 1 volksvertegenwoordiger en de Achterhoek geen enkel kamerlid.


Ik kreeg een appje van Jorn, met de vraag; ga je morgenvroeg mee naar Anerveen, kun je kennis maken met een bijzondere ondernemer op het platteland.

Gelukkig weet ik waar Anerveen ligt, een buurtschap tussen Hardenberg en Coevorden en links van Gramsbergen. In het zaterdagvoetbal kwam je nog eens ergens .  

Zaterdagmorgen vroeg, na eerst een broodje thuis, op weg langs plaatsen met bekende clubs als Enter Vooruit, Deto Vriezenveen en HHC Hardenberg, reden wij 1,5 uur later het erf op bij Jennie en Jan Hulter en schoven bij aan de keukentafel voor de koffie met stroopwafels, in toch wel een modern kantoor.

Jan kwam op zijn shovel aangereden; een self made ondernemer met een diversiteit aan bedrijven, akkerbouwer, loon- en grondverzetbedrijf, bio vergistingsinstallatie, windmolen en tot voor kort een uitzendbureau.


Ontspannen vertelt hij in een prachtig dialect wat lijkt op dat van Erik Hulzebos, over zijn bedrijven. Vol trots laat hij zijn machinepark zien, een echte liefhebber van machines, vele blauwe en groene Pk vreters, 16 kranen, vrachtwagens, Vervaet zelfrijdende mestinjecteur, bietenrooiers etc. etc. Smullen voor de liefhebber en mijn van oorsprong boerenhart ging sneller kloppen.


En passant vertelde Jan dat hij zijn windmolens, net over de grens met Duitsland, had verkocht aan van die mensen met die grote shawls!!


Op naar een immense bio vergistingsinstallatie iets verderop, waar ook heel veel mest wordt verwerkt uit onze regio en waar elektriciteit mee wordt opgewekt.

En Jan heeft, ondernemer zoals hij is, nog snel een gigantische aardappelopslagloods gebouwd, waar hij met de zelf opgewekte energie de loods lekker kan opstoken.

Nog even mee naar De Krim een dorpje een paar kilometer verderop, daar de plaatselijk IJsbaan gerealiseerd en maar over gedaan aan de gemeente. Hij mocht het niet exploiteren zoals hij graag wilde, dit hebben wij vaker gezien !


Maar daar kwamen wij niet voor, nee onze Jan had daar het fabriekscomplex van de Avebe gekocht een groot aardappelverwerkingsbedrijf met vloeivelden met een omvang van 80 hectare en deels al verbouwd voor huisvesting van diverse bedrijfjes waar Jan Hulter soms in participeert. Je gelooft het niet, van droogbloemen tot een soort elektrisch aangedreven Riksja.


Jan wat ga je vanmiddag doen, vraag ik hem. Ik pak mien zo een grote blauwe trekker zet m voor de schievenegge en ik gao een paar uurtjes schieveneggen (vorm van ploegen), effen de kop los maken.

As ik dan thuus kom drink ik samen met de buurman (eigenaar van de Wildkamp) een piepken bier en de wekke is weer rond.

Wat wil ik  met dit verhaal eigenlijk zeggen; zou men in den Haag uberhaupt enig idee hebben wat er op het platteland gebeurt en andersom zal het veel plattelanders een zorg zijn wat er in Den Haag of Amsterdam gebeurt.

Het gevaar is dat wij, plattelanders en de stedeling, elkaar niet meer begrijpen en er een tweedeling ontstaat tussen het platteland en de stad met alle gevolgen van dien.

Voor mij een geweldige zaterdag en heilzaam om alles weer in het juiste perspectief te zien, waar heb ik dat eerder gehoord?

Ik wens iedereen een vrolijk Pasen, blijf gezond en met perspectief naar het gewoon.

Ben Groot Roessink

Voorzitter V en AV Pax.      

Deel dit nieuwsbericht via